goodbyGlass + TONEB + český DREAM nejen floristický TÝM

Czech Design Week 2019

Kongresové centrum

12. – 15. prosince 2019

České ateliérové sklo a design v propojení s betonem a květinami na Czech Design Week 

V současné době je design stále více součástí každodenního života lidí a vídáme jej v kvalitní podobě kolem sebe častěji a častěji. Jedním z důvodů jsou i designové akce pořádané pro širokou veřejnost, kde se mohou autoři z různých oborů prezentovat a přiblížit své idey a díla publiku. Jednou z každoročních důležitých akcí u nás je i Czech Design Week v Praze, který prezentuje tu nejzajímavější tvorbu nejen českých umělců a designéru, s důrazem na osobní přístup a kreativitu. A proto náš projekt goodbyGlass, který v sobě zahrnuje již velkou skupinu sklářských mladých tvůrců s novátorskými i tradičními přístupy, nemohl na takové přehlídce chybět. Pro letošní ročník jsme si připravili společnou instalaci, kde jsme propojili sklo z goodbyGlass, surový beton od společnosti TONEB a květinové prvky od floristické skupiny Český DREAM nejen floristický TÝM.

Tato trojice tří, možná na první pohled nesourodých materiálů, ukazuje nové možnosti a velký kreativní potenciál, který se v nich skrývá. Čistota a ladnost skla, surovost a minimalismus betonu a příroda skrz květinové instalace, k sobě nebývale ladí a vytváří zajímavý koncept. Poukazuje na spojení s přírodou a vytváří nadčasový designérský pohled.  Společná instalace umělců z goodbyGlass a Toneb, v propojení s floristickou skupinou, která tvoří pod taktovkou mistryně ČR a SR ve floristice Kláry Franc Vavříkové, byl za nás sázkou na jistotu a na letošním již šestém ročníku Czech Design Week, který proběhl 12. -15. prosince, byl zajímavým a novátorským prvkem. Výstavní kompozice byla připravená v barvách modré, zlaté, ambrové a bílé. Z rostlinných prvků Český DREAM nejen floristický TÝM vybral mimo jiné bukové listy, cesmínu, větve opadavých stromů a pryšce, které podtrhli přírodní stránku výstavy a zároveň probudili v divákovi vánoční atmosféru v čisté a minimalistické podobě. 

Projekt goodbyGlass vznikl počátkem letošního roku 2019 pod taktovkou sklářské umělkyně Dagmar Petrovické. Zabývá se online prezentací mladých sklářských umělců, kteří se zaměřují na české ateliérové sklo, design a šperky. Jeho součástí je nejen online platforma, kde se sklářská díla představují a prodávají, ale i výstavní činnost. Díky tomu se díla, která by se možná ani k potěše oka veřejnosti v průběhu vzniku a následném prodeji soukromým osobám nedostala, představuje širší veřejnosti i na živo. Na letošním ročníku Czech Design Week se v projektu představila díla umělců: Vendulka Prchalová, Petra Anyakem, Irena Czepcová, Daniel Vágner, Jakub Balhar, Zuzana Valentová, Jiří Suchý, Zdeněk Kunc, Petr Slavík, Eva Nováková, Anna Mikešová, Šárka Bartko, František Jungvirt, Jiří Štencl, Magda Kubiasová, Lukáš Houdek, Iva Kolorenčová a další.

Společnost TONEB vznikla z touhy k vytváření nadčasových a designových výrobků z betonu. Tento materiál, ač může v jejich podání být v tenké a lehké podobě, rozhodně je velmi bytelný. Jeho přírodní surový vzhled, univerzálnost a možnost jednoduchých kombinaci s ostatními materiály, jej předurčuje, aby byl součástí moderních interiéru a exteriéru. V TONEB je kladen důraz na kvalitní design, kreativitu, propojení různých materiálů a snahu inspirovat se přírodou. Téměř každý výrobek je originál a projde pečlivýma rukama zaměstnanců, od namíchání směsi, zalití do forem, formování až po ruční broušení.

Český DREAM nejen floristický TÝM je uskupení, které tvoří přátelský tým, vedený známou floristkou Klárou Franc Vavříkovou. Společně hledají různorodé a netradiční cesty v květinovém designu a propojují jej s dalšími materiály.

Celá instalace byla doplněna také o šperky z dílny FAKTICKY. Základním tématem jejich tvorby jsou široké možnosti užití betonu při výrobě šperků, objektů a bytových doplňků – zaměřují se zejména na kombinaci betonu s minerály a drahými kovy.

Do 6. ročníku přehlídky designu se zapojilo více než 150 designérů, patnáct designových obchodů, galerii a showroomů s lokálním designem. Bohatým zastoupením sklářské tvorby na letošním ročníku skládá CZDW poctu české tradici ve sklářské výrobě, jejíž skvosty v hojném počtu skrývá i Kongresové centrum Praha.

Text –Lenka Štědrová

Fotoreport –Pepa Horák

více info o události: http://czechdesignweek.com/

Posted by:Dagmar Petrovicka

-at looking through is unseen-